مصاحبه با دکتر محمد دخیل علیان دبیر جایزه سالانه دکتر برنجکوب
دکتر محمد دخیل علیان معاون توسعه فناوری شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان که اخیراً با حکمی از سوی رئیس انجمن رمز ایران سمت دبیری جایزه دکتر برنجکوب را عهدهدار شده ضمن اعلام خبر برگزاری این جایزه در حوزه صنعت افتا (امنیت فضای تبادل اطلاعات) اظهار داشت: پس از درگذشت مرحوم دکتربرنجکوب، به پاس زحمات فداکارانه ایشان در حوزه فناوری و به خصوص فناوریهای مرتبط با امنیت فضای تبادل اطلاعات بر آن شدیم تا برنامهای را با نام ایشان پایهریزی کنیم. در این خصوص پیشنهادهایی مطرح بود که نهایتاً در کمیتهای متشکل از نمایندگان انجمن رمز ایران، شرکت مهندسی پیام پرداز، دانشگاه صنعتی اصفهان، شهرک علمی وتحقیقاتی اصفهان و خانواده دکتر برنجکوب به این جمع بندی رسیدیم که رویدادی را در قالب یک جایزه که به طور سالانه اهدا میشود، برگزار کنیم. از آنجا که مرحوم برنجکوب به تیمسازی و تشویق دانشجویان و فارغالتحصیلان دانشگاه به فعالیتهای فناورانه به خصوص در حوزه افتا علاقه خاصی داشت، هدف جایزه انتخاب یک تیم از میان تیمهای فعال در حوزه افتا در نظر گرفته شد؛ تیمی که با ایده و فکر جدید فناورانه و ایجاد کسب و کار یا فروش فناوری و خلق ارزش جدید (مادی یا معنوی) قدم مؤثری را در این حوزه برداشته باشد.
نقش مرحوم دکتر برنجکوب در صنعت افتا
دبیر برگزاری جایزه دکتر مهدی برنجکوب در خصوص نقش ایشان در رشد و بالندگی صنعت افتا چنین توضیح داد: دکتر مهدی برنجکوب متولد ۱۳۳۸ در زمره اولین پذیرفتهشدگان دانشگاه صنعتی اصفهان محسوب میشد که در سال ۱۳۵۷ تحصیل در رشته مهندسی الکترونیک را آغاز کرد. ایشان را میتوان یکی از پایهگذاران فناوری رمزنگاری در کشور نامید. دکتر برنجکوب به خاطر حضور جهادی در جبهههای جنگ و آشنایی با مسئول مرکز تحقیقات پادگان توحید سپاه پاسداران در جریان نیاز جدی کشور به دستگاه رمزنگار در تبادل اطلاعات جنگی قرار گرفت. از این رو در پروژه کارشناسی در سال ۶۶ به همراه یکی از دوستان خود و زیر نظر یکی از اساتید دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه صنعتی اصفهان بر روی ساخت دستگاه رمزنگار پژوهش کرد. با اجرای موفقیتآمیز پروژه در دفتر پشتیبانی جهاد دانشگاه صنعتی اصفهان مستقر در اهواز (مقر شهید آذری) تعداد 50 دستگاه از این رمزنگار با نام شهید ملکی۱ از سوی جهاد دانشگاهی برای ستاد کربلا سفارش داده شد. دکتر برنجکوب در سال ۷۹ با همراهی چند تن از اساتید دانشگاه صنعتی اصفهان و چند نفر از شاخصترین شخصیتهای علمی کشور در زمینه رمزنگاری و امنیت، انجمن رمز ایران را تأسیس کرد. تأسیس شرکت دانشبنیان پیام پرداز، ایجاد مرکز تخصصی آپا دانشگاه صنعتی اصفهان و تدوین پیشنویس سند افتا کشور در سال ۸۲ از دیگر اقدامات مهم ایشان است.
اهداف جایزه
بنا به گفته دبیر جایزه اهداف برگزاری آن عبارتند از:
• زنده نگهداشتن نام و خاطره مرحوم دکتر برنجکوب
• تشويق و ترغيب ايجاد و گسترش فعاليت تيمهاي فناور و شركتهاي نوپا در صنعت افتا
• تقويت روحيه كارآفريني و تشويق دانشگاهها به انجام پژوهشهاي كاربردي قابل استفاده در صنعت افتا
• تشويق ارائه فناوريهاي نو و ساخت محصولات و خدمات نوآورانه در صنعت افتا
• تعميق فناوري ساخت داخل و حركت به سمت خودكفايي و صادرات در صنعت افتاي كشور
نحوه اجرای جشنواره مربوط به جایزه
دکتر دخیل علیان در ادامه شیوه برگزاری جشنواره و جایزه را توضیح داد: سیاست گذاری و امور اجرایی جایزه بر عهده هیأت امنای جایزه است. هیأت امنا متشکل از ۵ نفر شامل رئیس انجمن رمز ایران (دکتر سلماسی زاده)، دبیر جایزه، دبیر سالانه کنفرانس انجمن رمز (دکتر لادانی)، رئیس هیأت مدیره شرکت پیام پرداز (مهندس رجایی) و دکتر محمدضا عارف است. با تعیین شاخصهای مورد نظر برای انتخاب تیم برتر، کاربرگها و فرمهایی که متقاضیان باید تکمیل کنند آماده شده و بر روی وب سایت جایزه قرار گرفته است. متقاضیان شرکت در این رویداد تا آخر تیرماه امسال فرصت دارند تا ضمن ثبت نام، اطلاعات مورد نظر را روی سایت بارگذاری کنند. سپس طی دو هفته، داوریها انجام شده و اواسط تیرماه تعدادی از متقاضیان که بیشترین امتیاز را کسب کرده باشند، برای مرحله نهایی انتخاب و نتیجه به آنها اعلام خواهد شد. در مرحله نهایی، ضمن دریافت اطلاعات تکمیلی از منتخبان اعلام شده، نهایتاً یک تیم به عنوان تیم برگزیده همزمان با کنفرانس سالانه انجمن رمز که امسال در دانشگاه اصفهان برگزار خواهد شد معرفی میگردد.
به تیم برگزیده ضمن اهداء تندیسی ارزشمند، جایزهای نقدی به میزان پانصد میلیون ریال از طرف شرکت مهندسی پیام پرداز پرداخت خواهد شد. امیدواریم با مساعدت صندوق نوآوری و شکوفایی نیز حمایت مناسبی را در قالب وام کم بهره در اختیار شرکت برگزیده قرار دهیم.
شرایط شرکت در مسابقه
وی در انتها شرایط شرکتکنندگان در مسابقه را اینگونه اعلام کرد: در اين رويداد، دستاوردهای نوآورانه دانشگاهيان و فناوران صنعت افتای کشور در قالب تيمها و شرکتهای نوپای فناور (استارتاپ) مورد ارزيابي قرار میگیرد. شرکتکنندگان باید واجد شرایط خاصی از جمله از جمله نوآوری در تولید محصول یا ارایه خدمت افتا و یا تجاریسازی (عرضه محصول یا خدمت به بازار و تولید ثروت) باشند. همچنین در صورت ثبت شرکت، زمان تأسیس آن باید از ۵ سال کمتر و مالکیتش متعلق به بخش خصوصی باشد.